Könsroller och humor

Vi vet alla hur en typisk man är. Bredbent och självsäker, men ofta omedveten om det socialt finstilta. Han kan allt om bilar, men har ingen koll på barnens klädstorlekar. En stereotyp kvinna bryr sig om ytligheter, skvallrar med väninnorna och är omhändertagande. Hon har ingen aning om hur man hanterar en skruvdragare, men hon kommer ihåg alla födelsedagar. Även om få personer känner igen sig i den förenklade bilden av män och kvinnor, är de stereotyper vi alla känner till och det gör dem tacksamma att skämta om. Alla har vi skrattat åt den förkylde mannen som sitter där snuvig och eländig eller kvinnan som av okunskap gör något tokigt i biltvätten.

Buskis och stå upp

Buskisteatrar använder sig gärna av de stereotypa könsrollerna i sina pjäser, men driver med dem och låter karlarna vara mer som typiska kvinnor, medan kvinnorna är de som för befälet. Att skämten fungerar och att vi skrattar åt dem, beror på att vi känner till hur en typisk man eller kvinna förväntas vara. Många tycker dock inte att det är roligt, utan menar att de anspelar på förlegade könsroller. Samtida stå upp-komiker bjuder istället på uppfriskande humor där de ifrågasätter och driver med vår syn på kvinnor och män. Genom att bjuda på sig själva och skoja om sina egna upplevelser av sexism och fördomar, lockar de inte bara till skratt utan levererar också en träffsäker analys av könsrollerna i Sverige idag. Trots allt är det inte många av oss som känner igen oss i de stereotypa könsrollerna.

Roliga historier och snuskiga skämt

När man går på en privat fest är det alltid någon som gillar att stå i centrum och berätta historier för att få de andra gästerna att skratta. De roliga historierna brukar under kvällens gång hamna under bältet och man skojar friskt om kvinnor och män. Inte alla tycker att det är roligt att sitta i sverigetunnan med en öl i handen och fnissa åt historier om Bettan som hade bananflugor i underlivet. Skämt om kvinnor och män kan vara så mycket mer än snuskiga historier och könsstereotyper, även om alkohol brukar locka fram just den typen av historier. Humor som bygger på könsroller må se olika ut, alltifrån buskisens lek med kvinnligt och manligt till stå upp-komikens humoristiska ifrågasättande. Gemensamt är ändå att vi behöver känna till vad som anses typiskt manligt och kvinnligt, annars faller skämten platt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Partial