Fräcka skämt som är rumsrena

I många kulturer är det tabu att berätta historier som anspelar på sex. Det är inte så att polisen kommer och griper vitsaren och sätter denne i en mörk cell med bröd och vatten, utan det är helt enkelt inte socialt accepterat. I Sverige är det däremot helt okej med en snuskig ton på skämtet så länge de inte är allt för grova. Fredagsfräckisar är ett vedertaget uttryck men det gäller att känna av sin omgivning innan skämtet levereras, annars kan det lätt bli dålig stämning och skämtet faller platt.

Fräcka skämt i rutan

Det är inte bara vänner och kollegor som drar fräckisar mellan varandra utan det förekommer även på TV. Sverige har en ganska lång tradition av roliga skämt i TV. I början av 80-talet fanns ett program som hette “Har du hört den förut?” där en och annan fräckis förekom. Även i modern tid förkommer fräckisar i rutan. I exempelvis program som Parlamentet och liknande shower där gästerna är snabba i replikerna är de ganska vanligt förekommande med sängkammarskämt. Vi är med andra ord luttrade och höjer inte på ögonbrynen nämnvärt bara för det är en fräckis. I bland är de bästa skämten de som inte är planerade och felsägningar blir klassiker på Youtube när programledarens tunga slinter.

Passar det alltid med ett skämt?

En fräckis behöver inte bara vara en muntlig historia utan kan även vara en bild eller seriestripp. I tidningen Aftonbladet finns exempelvis Wumo av Wulff och Morgenthaler som är kända för sina fräcka seriestrippar. Fräckisarna finns alltså runt om oss dagligen. Finns det då några situationer det inte passar sig att berätta om alla roliga aktiviteter som fungerar på en skön tempurmadrass? Ja skulle du bli bjuden på nobelfesten kanske du inte ska dra en fräckis så bordsgrannen tappar diamanterna i blotta förskräckelsen. Som ovan nämnts är det viktigt att känna av omgivningen för att veta vad som är passande. En fräckis som levereras smidigt och vid rätt tillfälle kan lätta upp tryckande stämningar och får den mest stela personen att dra på smilbanden. För att skratta är livet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Partial