Hipp Hipp! – Humor godkänd av staten

Hipp Hipp! var ett humorprogram som sändes i SVT med början 2001 och tre säsonger framåt. Efter varje program visades sloganen ”SVT – humor godkänd av staten”, som i sig var ett av de många skämt programmet innehöll.

Programmet bestod av en serie sketcher baserade på olika karaktärer, som alla spelades av Anders Jansson och Johan Wester. Som några exempel kan nämnas Tiffany Persson, en hårfrisörska från Staffanstorp som har börjat videblogga och berättar om sitt liv i Staffanstorp och alla galenskaper hon tar sig för, Tony Thomasson och Zunken Sundqvist, två småtjuvar som vi får följa i deras mer eller mindre framgångsrika kriminella bana, och Björn Blom och Thorvald Mjaaland, två äventyrare som i de flesta sketcher befinner sig någonstans kallt, och som bråkar om det mesta. De två äventyrarna finansierar sina äventyr genom att till exempel ta med rika direktörer på illersafari och forsränning. Man behöver dock inte vara en rik direktör för att uppleva äventyr i Stockholm, då företag som vill anordna teambuilding i Stockholm kan kontakta Äventyrsbanan. Upplevelsen där är garanterat minst lika underhållande som ett avsnitt av Hipp Hipp!

Vissa karaktärer har fått genomslag utanför programmet, till exempel journalisten Morgan Pålsson, som i fiktionen arbetar som utrikeskorrespondent för SVT. Han följer knappast de yrkesetiska reglerna för journalister, då han allt som oftast fabricerar sina nyheter för att få större genomslagskraft. Morgan Pålsson blev år 2008 huvudkaraktären i en film baserad på sketcherna, med titel Morgan Pålsson – Världsreporter.wester_johan_humorfestivalen_2013

Ytterligare andra karaktärer är inte namngivna, till exempel presentatören av Melodikrysset, som genom sina långsökta kopplingar till korsordsorden gör satir över det verkliga Melodikrysset. En annan liknande sketch, som bara består av korta inslag, är de engelskalektioner som ges av Mike Higgins. I säsong två bestod inslagen av en bild föreställande något som Mike sedan lär nybörjarna i svenska hur man ska uttala. I säsong tre hade sketchen utvecklats, då Mike nu befann sig ute på stan för att visa hur man tillämpade svenska i olika situationer.

Det har också skapats en liten spinoff-serie av Hipp Hipp!, nämligen Itzhaks julevangelium. Itzhak är ytterligare en av karaktärerna i programmet, en ungersk musikprofessor som kan allt som går att kunna om klassisk musik och lite till. Hans julevangelium skapades i fyra avsnitt, som sändes varje advent i december år 2006 och 2007. I denna spinoff återkom också många av de andra karaktärerna från Hipp Hipp!,  till exempel Kajan, Tiffany Persson, Morgan Pålsson och Göran och Jolanta.

Kajan, eller Kaj-Åke som han egentligen heter, är tillsammans med Tiffany Persson de äldsta karaktärerna i serien. Detta eftersom dessa två har sitt ursprung i den scenshow som Johan Wester och Anders Jansson spelade huvudrollerna i år 1996. Föreställningen hette En överdos kaffe, spelades upp i en gammal lagerlokal i Lund och sågs sammanlagt av runt 8 000 personer. Få hade väl kunnat tänka sig då, Wester och Jansson inräknat, att dessa karaktärer 10 år senare skulle vara älskade av större delen av svenska folket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Partial