Lär dig mer om stand-up
När stand-up slog igenom i Sverige på 90-talet var det en företeelse som främst kunde ses i storstäderna. De utövande komikerna var långt ifrån lika många som du kan se idag. Kort sagt är stand-up en humorgenre där en komiker på en scen inför publik levererar skämt och komiska poänger, ofta i en vardaglig ton. Komikern har ingen specifik karaktär utan står helt enkelt upp och talar som sig själv. Scenhumorn innan stand-up blev ett begrepp i Sverige handlade mer om sketcher, där en eller flera komiker spelade upp en scen.
En växande bransch
Från att ha varit ett udda inslag på främst Norra Brunn i Stockholm har nu klubar där du kan se stand-up vuxit fram i så gott som varje svensk stad. Det är inte ovanligt att rookiekvällar ger nybörjaren möjlighet att testa sina humoristiska färdigheter inför en förhoppningsvis road publik. Det större utbudet och intresset gör också att fler kan försörja sig på att dra skämt. Nour el Refai, årets kvinnliga komiker slog publikrekord då hon förutom att bjuda på stand-up även pratade om sina upplevelser inom branschen. Men är det då enbart stand-up man kan försörja sig på om man vill slå sig in på komikerbanan?
Ett varierande yrke
Även om många komiker debuterar publikt med stand-up finns fler vägar att gå för den som är beredd att jobba hårt för att slå sig fram. I och med det växande intresset för podcasts har många komiker gjort sig ett namn med egna program. Därmed har de kunnat skapa en fanbase vilket gör det lättare att kunna ge sig ut på turné i landet. Stand-up kan även vara en språngbräda till TV-jobben. Parlamentet är ett program som rekryterat många av sina deltagare från klubbar som t ex Björn Gustavsson och Soran Ismail. Även humorprogram på radio kan vara ett alternativ för en ståuppare.
Leave a Reply