När går humorn för långt?

“Internet är bara en fluga”, hette det en gång i tiden. Vi kan nog gott enas om att det inte riktigt blev så. Denna abstrakta miljö vi umgås i och kring har dock skapat en hel del frågetecken. Vad är okej på nätet och vad är det inte? Nätmobbning, olika nivåer av fejkade konton och troll är alla en del av den nya verkligheten. Men mitt bland alla otrevligheter finns det också mycket bra saker, som gemenskap och gulliga kattvideos. Detta är bara några av de ämnen som teatergruppen Ung utan pung tar upp i sin ständigt uppdaterade föreställning “<3mig”.

Från troll till Tradera

Teatergruppen Ung utan pung har sin grund i stockholmsförorten Rågsved och bildades för 30 år sedan. De har under flera år kört föreställningen “<3mig” som behandlar ungdomars internetvanor. Allt ifrån Facebook till Youtube och Tradera avhandlas genom bland annat sketcher, men också genom en auktion som publiken blir involverad i. Även baksidorna med den ökande internetanvändningen avhandlas, så som nätmobbning, troll och falska identiteter. Föreställningen spelas framför allt i skolor runt om i landet men det ges också öppna föreställningar för allmänheten. Tanken med föreställningen är att få publiken att tänka till kring för- och nackdelar med sin internetanvändning, utan att komma med pekpinnar och färdiga lösningar. Det är helt enkelt rå humor om livet på nätet.

Snabb och rå komedi

Ung utan pung är noga med att inte dela ut några pekpinnar, utan istället blanda högt och lågt med humor och tyngre ämnen. När de är ute och spelar i skolorna delar de dessutom ut diskussionsfrågor som eleverna kan arbeta vidare med i klassrummen, för att på deras egen nivå lyfta relevanta frågor om internetanvändning. Framför allt är det dock en rolig föreställning. “Det är komedi, snabbt och ibland rått,” konstaterar Lydia Lindholm, skådespelerska och medlem i gruppen Ung utan pung. Genom den ständigt uppdaterade föreställningen, kanske en ny och schysstare internetkultur kan växa fram, eller bara underhålla publiken en liten stund.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Partial