Svensk humor under 1900-talet i ett axplock

 

Karl Gerhard, Ernst Rolf och Hasse Z föddes alla under den senare delen av 1800-talet, men var främst verksamma under 1900-talet. De två förstnämnda var skådespelare och revyskapare. Den sistnämnda var redaktionssekreterare och grundade bland annat den satiriska tidningen Grönköpings Veckoblad år 1902.

På 1920-talet hjälpte filmer och grammofonskivor artister till större spridning. Thor Modéen och Edvard Persson gjorde succé efter sina debuter och var kända för rappa repliker, kritik från recensenter och kärlek ifrån folket.

Erik Harald Zetterström, mer känd som Kar de Mumma, var en mycket populär revyförfattare, skriftställare och dagstidningskåsör, ofta ihågkommen för “Kar de Mumma-revyn” och kåserierna i Svenska Dagbladet.

Nils Poppe dyker upp i början av 1930-talet och svenskarna lär känna crazy-humorn som var populär i USA. Sten-Åke Cederhök gör entré vid samma tid.
På 1950-talet lär Sverige känna Povel Ramel som inspirerades av Karl Gerhard och crazy-humorn. Många kommer idag ihåg honom för “Knäppupprevyerna” med deltagare som Martin Ljung, Brita Borg, Wenche Myhre, Hans Alfredson och Tage Danielsson.

brita_borg__povel_ramelHasse & Tage skapade “Svenska ord” och presenterade namn som Gösta Ekman, Monica Zetterlund och Lars Ekborg. Två av deras största produktioner är “Mosebacke Monarki” och filmen “Att angöra en brygga”. Deras humor var ofta samhällskritisk och innehöll ibland fräckisar.
Bengt Linder skrev uppskattade program och sketcher, såsom bland annat “Skattkammarön”, vilket är en sketch där Margareta Krook, Lars Ekborg, Åke Grönberg och Gunwer Bergqvist bli osams när de spelar detta sällskapsspel.

Journalister med humoristiska ådror är bland andra Bang (Barbro Alving) som redan i mitten av 1940-talet började att skriva kåserier och som satiriserade över personer vilka ville skaffa kärnvapen. Jolo (Jan Olof Olsson) var berömd för sin skarpa blick och sina udda karaktärer. Torsten Ehrenmark skrev också kåserier och var en återkommande och uppskattad “Sommarpratare”.
Magnus och Brasse rönte stora framgångar under 1970-talet. Magnus Härenstam och Brasse Brännström gjorde krogshower och TV-serien “Fem myror är fler än fyra elefanter” tillsammans med Eva Remaeus.

“Tårtan” från 1970-talet var en TV-serie för barn om tre bröder som lämnar sjömanslivet och blir ägare till ett bageri. Ingen kan någonting om bakning och hygienen står inte högt på dagordningen.
På 1980-talet kom tre humorfilmer vilka fick uppföljare och spinoffer; “Sällskapsresan”, “Göta kanal” och “Jönssonligan”. Sällskapsresan, av och med Lasse Åberg, sände landets humorelit på charterresa. “Göta kanal” visade upp ett vackert Sverige och lärde svenskarna nya dialekter. “Jönssonligan” har fått kultstatus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Partial